• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

Jeugdplan

Jeugdplan


Elk jaar, wanneer de zomertijd ingaat begint de IJsselstreekjeugd het wielerseizoen op de weg. Twee keer per week trainen de jongens en meisjes onder begeleiding van gediplomeerde toptrainers op het afgesloten parcours van Flevonice, vlakbij Biddinghuizen.  Een dergelijke omgeving is ideaal om het wielrennen op een veilige manier te leren kennen. Dat is echter nog niet genoeg. Wielrennen gaat niet zonder een deugdelijke fiets, de juiste kleding en een goede helm. Gelukkig hoeft dat niet erg duur te zijn, en is het wielrennen de investering meer dan waard. Toch zou het zonde zijn om dat allemaal aan te schaffen als je het wielrennen nog moet leren kennen.

De IJsselstreek wil natuurlijk niet dat jij de kans om de leukste sport van de wereld te ontdekken misloopt. Daarom heeft de IJsselstreek een Jeugdplan. Als je zelf nog geen materiaal hebt, kun je van de IJsselstreek een seizoen lang gratis en fiets en een helm lenen. In het begin is het geen probleem, en zelfs aan te raden, om met platte pedalen en sportschoenen te fietsen. Je krijgt de eerste vier weken de tijd om na te denken of je een vol seizoen mee wilt doen. Als we trainen doen we dat altijd in ons stoere clubtenue. Normaal gesproken schaffen de leden dat aan maar als je meedoet met het Jeugdplan kun je het tenue een seizoen lang voor een klein bedrag huren. Dan kunnen je ouders echt niet meer zeggen dat wielrennen te duur is!

Als je op wielrennen gaat wil je natuurlijk ook wedstrijden rijden. Net als de stoere mannen en vrouwen op TV! Als het tijdens de trainingen goed gaat, en de trainers denken dat je er klaar voor bent, dan kun je voor de eerste keer aan een startlijn verschijnen. Daarvoor moet je wat dingetjes regelen en aanschaffen, zoals een licentie, maar daar helpen we je in het begin bij. Aanvankelijk zul je regionale wedstrijden rijden met kinderen uit de omgeving. Die kinderen zul je vaak tegenkomen en worden wellicht nieuwe vrienden. Dergelijke wedstrijden zijn niet al te zwaar en bieden volop kans om de wedstrijdsport onder de knie te krijgen. Gaat dat ook goed en vind je het nog steeds leuk, dan kun je aan nationale wedstrijden meedoen, waar je met kinderen uit heel het land de strijd aan kunt meten. Vaak ontmoet je bij dergelijke wedstrijden de profwielrenners van de toekomst! Je hoeft in de jeugdwedstrijden nog geen rekening te houden met een team. Als jeugdrenner kun je lekker voor jezelf ontdekken hoe de wielersport werkt.

Bevalt het wielrennen tijdens jouw jaar in het Jeugdplan nu zo goed dat je verder wilt met wielrennen, dan kun je lid worden bij de vereniging. Dan is het de bedoeling dat je met je ouders je eigen fiets, helm, wielerschoenen en clubtenue koopt. Zoals hierboven staat: dat hoeft niet duur te zijn! Een tweedehands fiets doet het vaak prima en kun je doorverkopen als je eruit groeit, een helm koop je het best nieuw en een paar wielerschoentjes kost niet meer dan een paar tientjes. Voor minder dan 500 euro kun je jezelf een échte wielrenner noemen!

Via het Jeugdplan kun je heel gemakkelijk het wielrennen proberen. Als je zelf nog geen fiets hebt, kun je van WV de IJsselstreek gratis een fiets en helm lenen gedurende het seizoen. Er wordt 1 keer per week gezamenlijk getraind. De trainingen zijn op een veilig afgesloten parcours op Flevonice in Biddinghuizen.

Jeugd:
Ben jij tussen de 8 en 14 jaar? Kom dan lekker wielrennen bij de jeugd van WV de IJsselstreek. We trainen twee avonden in de week op het afgesloten parcours van Flevonice in de buurt van Biddinghuizen. Dat is een ideale omgeving om lekker ongehinderd en veilig de wielersport te beoefenen. In de jeugdcategorieën staat plezier uiteraard voorop, maar we willen je ook de basisvaardigheden voor een leven lang plezier in het rijden van wedstrijden leren. Dankzij onze gediplomeerde trainers zul je wekelijks een uitdagende trainingen voorgeschoteld krijgen en intensief begeleid worden, waardoor je fietsvaardigheid en mentale kracht met sprongen vooruit gaat. Wielrennen is immers zoveel meer dan alleen hard fietsen Bij de IJsselstreek wordt je een échter wielrenner en daar zul je met elke wedstrijd die je rijdt profijt en plezier van hebben.

Het doel is, zoals je al wel zult begrijpen, dat we mee gaan doen aan wedstrijden. Daarvan zijn er twee soorten. Ten eerste zijn er de regionale wedstrijden met kinderen uit de buurt. Die wedstrijden zijn niet al te zwaar en bieden alle mogelijkheid om de opgedane vaardigheden en kennis tot uiting te brengen om op het podium te komen. Daarbij zul je er ongetwijfeld je latere trainingsvrienden ontmoeten. Daarnaast zijn er wedstrijden op nationaal niveau. Daaraan doen de profs van de toekomst mee, maar jij dus ook! Wie weet ligt er wel zo’n toekomst voor jou in het wielrennen. Dergelijke wedstrijden zijn natuurlijk van een hoog niveau. Wedstrijden rijden we in de jeugd nog niet als team. Je krijgt alle ruimte om zelf te ontdekken hoe de wielersport werkt.

Om mee te doen bij de clubtrainingen heb je (buiten een probeerperiode) een clubtenue, een goede helm en uiteraard een deugdelijke racefiets nodig. Als je aan ons jeugdplan meedoet kun je die het eerste jaar nog niet aan te schaffen. Als je wedstrijden gaat rijden moeten er nog wat meer dingen geregeld worden. Het belangrijkste van die dingen is het aanschaffen van een licentie. Dat is als het ware jouw wielrennerspaspoort die het recht geeft om aan wedstrijden mee te kunnen doen.

Wil je graag wedstrijden rijden dan kun je in deze jeugdcategorien via de wielerbond een licentie aanvragen en dan mag je meedoen met echte wedstrijden met kinderen van je eigen leeftijd.

Nieuwelingen:
Wordt jij in 2020 15 of 16 jaar oud? Dan kun jij bij de IJsselstreek nieuweling. Die naam is een beetje vreemd omdat ook jongens en meiden die al 7 jaar wielrennen nieuweling zijn in het jaar dat ze 15 worden. Vergelijk de nieuwelingen maar met de onder 17 categorie of de B’s van het voetballen. Bij de nieuwelingen is een aantal dingen anders dan bij de jeugd. Zo zijn er aparte wedstrijden voor jongens en voor meiden. Daarbij komt er een nieuw soort wedstrijd bij. Dat zijn de eendaagse wedstrijden rijden, die we klassiekers noemen. Voor die wedstrijden wordt je geselecteerd door de ploegleider van de club. Die wedstrijden rijdt je dan ook echt als team! Ook kun je nog steeds individueel aan wedstrijden deelnemen zoals je dat bij de jeugd kon doen. Deze wedstrijden noemen we vanaf de nieuwelingen criteriums. Dat zijn korte rondjes die je vaak herhaalt, meestal in een dorp of stad.

Junioren:
Ben jij in de leeftijd 17 of 18 jaar? Dan behoor je tot de categorie junioren. Deze categorie is verdeeld tussen mannen en vrouwen. Op het niveau van junioren kun je al eendaagse wedstrijden rijden (de zogenaamde klassiekers), hiervoor wordt je geselecteerd door je ploegleider. Er bestaat een mogelijkheid om met het juniorenteam in buitenland te rijden. Ook kun je er voor kiezen om criteriums als wedstrijd te rijden dit zijn kleinere ronde, meestal in een dorp of stad. Hier kun je je zelf voor aanmelden.

Wilt je alles nog eens rustig doorlezen klik dan hier

Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2022 - Gerealiseerd door NUGTR