• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

De eerste keer

5 november 2020 om 06:00

Eerste bericht in ’Wielersport’
Temidden van de berichtgeving over de Ronde van Egypte, de verregende driedaagse van Olympia en een aantal zesdaagsen verscheen eind 1954 in het landelijk verschijnende blad ’Wielersport’ het bericht dat in Wezep een wielervereniging was opgericht. De tekst was:

Wielervereniging ’De IJsselstreek’
In Wezep is 28 oktober 1954 Wielervereniging ’De IJsselstreek’ opgericht. Dit is te danken aan het succes van enige daar gehouden wielerwedstrijden en aan de activiteit der reeds bestaande supportersclub, die onder meer steun heeft verleend aan de amateur E. Kloosterziel en talrijke nieuwelingen.

Het bestuur bestaat uit:
J.G. Koster, voorzitter;
J. van ’t Ende, secretaris;
H. Koopman, penningmeester
G. Koele, lid.

Algemeen leider en verzorger is oud-renner M. Schotman uit Zwolle.Eerste advertentie in ’Wielersport’
Zaterdag 4 augustus 1956 organiseert
Wielervereniging ’De IJsselstreek’ de RONDE VAN WEZEP

op het prachtige geasfalteerde parcours van 1900 meter.

Amateurs en Onafhankelijken 80 km, start 18.30 uur, prijzenschema I
Nieuwelingen 60 km, start 16.30 uur, prijzenschema V

Inschrijvingen voor 22 juni 1956 aan
J. van ’t Ende, U 301, Wezep (Gld). Zij die geen startkaart ontvangen kunnen niet deelnemen.Eerste bericht in de krant
De oprichting van ’De IJsselstreek’ bleef ook voor de krant niet onopgemerkt. Zo werd den volke de mededeling gedaan dat er een wielervereniging was gesticht:

Wielervereniging ’De IJsselstreek’ opgericht
In een vrijdagavond gehouden vergadering in Café Klinkhamer te Hattemerbroek besloot de wielersupportersvereniging Wezep-Hattemerbroek te veranderen in een wielervereniging. De officiële naam is nu Wielervereniging ’De IJsselstreek’. Het zittende bestuur blijft voorlopig gehandhaafd. De volgende week reeds zal een trainingsrit worden gemaakt. De vereniging is bedoeld voor renners uit o.a. Wezep, Ermelo, Heerde, Epe, Harderwijk, Nunspeet, Kampen, Zwolle en omgeving. De beste renners in de naaste omgeving zijn al lid van ’De IJsselstreek’.


Eerste trainingsrit

De trainingsritten van ’De IJsselstreek’ haalden ook de krant. De berichtgeving luidde in die dagen als volgt:

Wedstrijden van ’De IJsselstreek’
Zondag verreed Wielervereniging ’De IJsselstreek’ haar eerste rit voor de voorjaarscompetitie. Gekleed in dikke trainingspakken gingen de renners van start. Na een spannende rit won R. Lemstra uit Zwolle, tweede werd G. van Boven. 3. H. van de Hoorn; 4. H. Kuiper en 5. J. van Alfen. Zondag wordt een pelotonsrit over 60 km verreden.Eerste clubkampioenschap
Het eerste clubkampioenschap werd begin maart 1955 verreden op ’de Knobbel’ in ’t Harde, op een militair parcours dat later ook nog wel als trainingsparcours door ’De IJsselstreek’ werd gebruikt. Het clubkampioenschap van 1955 werd als volgt verslagen in de krant:

R. Lemstra clubkampioen 1955 ’De IJsselstreek’
Wielervereniging ’De IJsselstreek’ verreed zondag haar jaarlijkse clubkampioenschap op een zwaar parcours (100 kim) met zware beklimmingen. Alle renners kwamen aan de start. Direct na de start werd een hoog tempo ingezet. Enkele renners probeerden een voorsprong te nemen, maar dat lukte eerst in de tweede ronde. Het peloton viel toen in twee groepen uiteen. Enkele premies werden verreden. Twintig kilometer voor de finish namen W. Fidder en R. Lemstra een voorsprong van ongeveer een minuut, die zij wisten te behouden. De eindsprint won R. Lemstra, die dus clubkampioen 1955 werd. 2. W. Fidder; 3. W. Beijer; 4. G. van Hoorn; 5. G. Boven; 6. J. Lemstra jr.; 7. J.H. Kloosterziel; 8. H. Boerman; 9. J. Alfen; 10. H. Last; 11. S. Kuiper.


 
Eerste officiële wedstrijd
De Ronde van Wezep kende al twee voorgangers voordat in 1955 de eerste officiële wedstrijd van de nieuwe wielervereniging ’De IJsselstreek’ werd gehouden. Het verslag:

Feest op Koninginnedag derde Ronde van Wezep
Begunstigd door mooi zomerweer is de derde Ronde van Wezep verreden. Vooraf werd een wedstrijd gehouden voor jongens en meisjes op autopeds. Met enthousiasme sprintten zij weg en er werd hard gestreden om het eerst over de finish te gaan. De winnaars kregen een bosje bloemen en een mooie prijs, waarna ze vol trots een ererondje reden.

De winnaars waren een jongetje van Borlee, Henkie Borgmeijer en Gerrie Koele. Hierna volgde een gekostumeerde wedstrijd op gewone fietsen, welke de lachlust danig opwekte. Prijswinnaar was Gerrit Koopman als bakker met Zweeds wittebrood.

Nadat de burgemeester het startschot had gelost, nam de ronde een aanvang. Op het zeer goede parcours werd behoorlijk strijd geleverd. Wagenaar uit Voorst wist een ronde uit te lopen. Bij de verschillende premies bleek wel dat Henk Kloosterziel dezelfde sprinterskwaliteiten bezit als zijn  broer Bertus. Jammer was het dat Wim Fidder door een valpartij de strijd moest staken. Gelukkig liep dit ongeval goed af en heeft de EHBO uit Hattem weinig te doen gehad. Er was veel belangstelling voor deze ronde en de organisatoren kunnen op een geslaagde middag terugzien. De uitslagen zijn als volgt:

Amateurs: 1. Wagenaar, Voorst; 2. Budde, Zutphen; 3. Vlijman, Apeldoorn; 4. H. Wolf, Wezep; 5. Heitbrink, Brummen.

Nieuwelingen: 1. R. Lemstra, Zwolle; 2. Tellingen, Apeldoorn; 3. Lans, Wezep; 4. Kloosterziel, Wezep.Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2023 - Gerealiseerd door NUGTR