• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5
  • Header 6

Erelid Bart van ’t Ende overleden

14 juni 2020 om 14:42

Woensdag 10 juni is Gijs Bartus van ’t Ende, voor de IJsselstrekers ’Bart’, op 93-jarige leeftijd overleden. Samen met bakker Koopman (Hattemerbroek), Gradus Koster (Wezep), zijn broer Jaap van ’t Ende (Hattemerbroek) en Simon Heijblok (Hattemerbroek) was Bart op 28 oktober 1954 één van de oprichters van Wielervereniging De IJsselstreek. Vanwege zijn jarenlange verdiensten voor De IJsselstreek is Bart jaren geleden onderscheiden met het erelidmaatschap.Een eretitel waar hij tot zijn overlijden trots op was.

In 2016 overleed zijn vrouw Tonnie. Uiteraard was dit zwaar voor Bart. Toch sloeg hij er zich flink doorheen en tot en met december 2019 ging het goed met Bart, die in zorgcentrum Weidebeek in Wezep verbleef. Hij was kwiek, reed nog in z’n auto en volgde de wielerwedstrijden op Eurosport. Wel gaf hij toen al aan vaak moe te zijn. De uitbraak van corona heeft Bart als ’heel vervelend’ ervaren. Vooral omdat zijn kinderen en kleinkinderen niet meer op bezoek mochten komen. Sinds eind mei gingen ze weer regelmatig op bezoek bij Bart. Ze schrokken er toen van hoeveel hij afgevallen was. Hij werd kort daarna opgenomen in de Isala Klinieken in Zwolle en daar bleek dat Bart vocht achter de longen had. De artsen konden dit niet meer behandelen en vervolgens ging het snel bergafwaarts. Woensdag 10 juni is hij overleden.    

Tot 1954 was er geen wielervereniging op de kop van de Veluwe. Wel waren er enkele renners van de Noord Veluwe lid bij een Zwolse wielerclub, waaronder Harm Wolf en de eveneens goed presterende Bertus Kloosterziel uit Wezep. Vanwege zijn opvallende prestaties, onder andere bij het NK in Zandvoort, werd er vooral voor Bertus Kloosterziel een supportersvereniging in het leven geroepen. In 1954 werd vanuit deze supportersvereniging Wielervereniging De IJsselstreek opgericht door het eerder genoemde vijftal. Tot het verzorgingsgebied van De IJsselstreek behoorde de hele Noord Veluwe, van Ermelo tot de IJsselbrug bij Zwolle. Bart was trots op de wielerclub die veel wedstrijden organiseerde. Bovendien was De IJsselstreek spraakmakend voor wat betreft de sportieve prestaties in clubverband en de individuele successen.    

Bart ging in het verleden ook vaak met zijn auto, vol met renners, naar de wielerbaan in Apeldoorn. Binnen De IJsselstreek werd hij vaak ’Beste Bart’ genoemd. Een naamdie hij kreeg van Jan Klompmaker en Dries van Wijhe.

Persoonlijk herinner ik me Bart van ’t  Ende als een zéér gedreven bestuurder. Als penningmeester was het een pietje-precies. Alles moest altijd tot op de cent kloppen. Vaak nodigde hij voorzitter Frans Sluyters en mij als secretaris uit om enkele dagen na een wedstrijd, samen met hem, geld te komen tellen. Dat was nog de tijd van de guldens, kwartjes, dubbeltjes, stuivers en centen. De hele tafel lag dan vol met muntgeld in de woning aan de Vogelzangveldweg in Hattemerbroek. Dat geld werd bij elkaar gesprokkeld met entree en verlotingen. Als er één cent verschil was moest alles opnieuw geteld worden, vond Bart.

Voor De IJsselstreek heeft Bart in de loop der jaren veel betekend. De wielerclub heeft hem daarvoor beloond met het erelidmaatschap. Een titel die hij meer dan verdiend heeft. Dank je wel ’Beste Bart’ voor alles wat je voor De IJsselstreek gedaan hebt. De IJsselstreek-familie zal je betrokkenheid en inzet nooit vergeten.

De gedenkdienst voor Bart van ’t Ende wordt maandag 15 juni in besloten kring gehouden in het uitvaartcentrum aan de Cotoneasterstraat in Wezep. De dienst is vanaf 11.00 uur te beluisteren via www.uitvaartzorgnoordveluwe.nl

 

Banner 2
Banner 3
Banner 5
Banner 8
Banner 11
Copyright © Wv De IJsselstreek 2021 - Gerealiseerd door NUGTR