• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

Evert Dickhof

24 december 2020 om 08:53

Evert 'Tarzan' Dickhof luidt nieuwe bloeiperiode in

Mei 1963, de Oranjeronde van ’t Harde, georganiseerd door Wielervereniging ’De IJsselstreek’ in samenwerking met de dienst Welzijnszorg uit de legerplaats en de Oranjevereniging ’t Harde.

Regen en gure wind teisterden de renners tijdens hun jachten op de premies, zoals die er toen waren: een krentenbrood van de plaatselijke bakker of een buitenband van de fietsenmaker.

Ondanks het slechte weer was er toch een redelijke publieke belangstelling. Dat publiek begon zich enthousiast met de strijd te bemoeien toen zo’n twintig ronden voor het eind Evert Dickhof uit Oosterwolde, zijn bijnaam was ’Tarzan’, weg sprong uit de grote groep en alleen aan de leiding ging. Het was lang geleden dat een renner van ’De IJsselstreek’ alleen aan de leiding reed. Daarvoor moest men terug naar de beginperiode van de club. De glorietijd van renners als Bertus Kloosterziel en anderen.

’De IJsselstreek’ genoot in die tijd in de wielerwereld een goede naam om de vele koersen die de club overal op de kop van de Veluwe organiseerde. Wedstrijden voor amateurs en nieuwelingen samen zonder derailleur. Koersen die voor de jonge renners een prima leerschool waren.

Terug naar de Oranjeronde van ’t Harde… ’Tarzan’ ranselde de pedalen. Secretaris Jaap van ’t Ende van ’De IJsselstreek’ lag plat op de weg en brulde ronde na ronde ’alles geven, alles!’ Alsof ’Tarzan’’ dat al niet deed... En het enthousiaste publiek scandeerde ’Heya Tarzan, Heya Tarzan!’

Evert Dickhof werd op slechts enkele seconden gevolgd door Rien van Boxtel uit Den Dungen, een in die tijd in onze streken graag geziene Brabander. Deze slaagde er echter niet in Evert Dickhof bij te benen en zo behaalde de renner uit Oosterwolde zijn eerste overwinning. Toegejuicht door het Veluwse publiek reed hij met de bloemen zijn ereronde. Een overwinning van een IJsselstreker in een IJsselstreekwedstrijd! Sinds 1958 (Henk Kloosterziel in de Ronde van Wezep en Reitse Lemstra in de Ronde van Hattem) had men een dergelijke luxe niet meer gekend…

Voor Evert Dickhof zouden er dat seizoen nog vier keer bloemen zijn: Heerde, Nieuw-Amsterdam, het Union-klassement en de Ster van Zwolle werden door de renner van ’De IJsselstreek’ gewonnen.

 

De prestaties van Evert ’Tarzan’ Dickhof brachten ’De IJsselstreek’ in een stroomversnelling. De publieke belangstelling bij de wedstrijden steeg weer. De supportersschare groeide. In Oosterwolde, maar ook elders. Veel ambitieuze jonge rennertjes meldden zich aan als lid bij ’De IJsselstreek’. Binnen twee jaar was er een groen-wit legioen van jonge coureurs, dat alom in den lande zijn deuntje mee wist te blazen en vaak beladen met bloemen, tromgeroffel en trompetgeschal naar de kop van de Veluwe terugkeerde.

Heerde leverde plots Bart Veerman en Hans Eckelboom. In Hattem rees zeer snel de ster van de zo klasrijke Johan Langevoort. Een ster die jammer genoeg weer even snel daalde… Nunspeet raakte helemaal in de ban van het doen en laten van de gebroeders Harm en Willem Holstege. In Oldebroek liepen ze warm voor Henk van de Brink en in Epe kwam Rinus de Wilde opzetten, gevolgd door Albert Schroten. Uit Hasselt kwamen onder anderen Jan Palland en Piet ten Klooster, die later aan de wieg zou staan bij de geboorte van de wielervereniging ’Noord-Westhoek’. Ermelo en Harderwijk raakten bij het IJsselstreekgebeuren betrokken door de ophefmakende entree in de wielersport van Fedor Iwan den Hertog. Fedor werd na zijn eerste optreden door Jan Dickhof al vergeleken met Jacques Anquetil. In Oosterwolde drong de door Evert Dickhof binnengebrachte wielermicrobe zelfs helemaal door tot het Kerkdorp om aldaar het plaatselijke enfant terrible te besmetten. Dries van Wijhe. Toen nog beter bekend onder de bijnaam ’de Flesse’. Op veldritgebied boekte Hendrik Jan van Norel de nodige successen.

Kortom, de triomf van Evert Dickhof in 1963 in de Oranjeronde van ’t Harde heeft heel wat teweeg gebracht. Voor ’De IJsselstreek’ was dit het begin van de vette jaren, waarin door haar leden een kleurrijke Veluwse wielerhistorie werd geschreven.

Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2024 - Gerealiseerd door NUGTR