• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

Nederlandse Clubkampioenschappen

26 november 2020 om 08:06

In Wijk bij Duurstede werd De IJsselstreek in 1966 voor de eerste keer clubkampioen van Nederland bij de amateurs. Tegen de verwachtingen in. De ereplaats was door vrijwel iedereen toebedacht aan het Zaande DTS met mannen als wereldkampioenen Piet de Wit en Tiemen Groen.

De voorbereidingen voor het kampioenschap waren vol tegenslag. Op het laatste moment werd Hans Eckelboom ziek en kon Bart Veerman geen vrij krijgen van de post. Evert Dickhof was, na een meningsverschil, bij De IJsselstreek vertrokken. Maar de renners zelf tilden er niet al te zwaar aan, is te lezen in het artikel van Ben Zomerdijk. Gevraagd naar hun mening: "Ach meneer, laat ons niet lachen. Maak maar vast een plaatje van ons, we gaan met de titel strijken." Deze optimistische voorspelling voegde de ’clown’ uit de succesrijke ploeg, Dries van Wijhe, ons toe vlak voor zij van start gingen. En Fedor den Hertog knikte bevestigend. Hij gaf, terwijl Henk van de Brink en Aart Kroneman lachend één en ander aanhoorden, te kennen dat het beslist niet onmogelijk was. Wat waren we, zo schrijft Ben, achteraf bezien, blij een plaatje gemaakt te hebben, want tot welk een uitzonderlijke triomf is dit vrolijke viertal gekomen.

Ben Zomerdijk vervolgt dan: "En wat die Van Wijhe verder aangaat: hij was, zonder Van de Brink en de reeds vroeg afgevallen Kroneman te kort te doen, met Den Hertog de grote animator van het team. Enorm, zo hard als die vrijwel onbekende Dries van Wijhe – in de intieme clubsfeer de ’boemerang’ genoemd – reed. Bij de lichte klimmen die in het parcours waren opgenomen, hadden zijn ploegmaten (ja, ook Fedor) moeite hem bij te benen. Hij spoorde en trok alsof het gewoonweg niet "op" kon."

In het algemeen kampioenschap behaalden de vier mannen van De IJsselstreek de derde plaats achter een gerenommeerde ploeg als de Swiftcombinatie uit Leiden met Gerben Karsten, Bart Zoet, Nol Kloosterman en Joop Zoetemelk.

Voor ’De IJsselstreek’ was er een gelukstelegram uit Mexico van Joop Middelink waarin hij schreef dat goede sportarbeid voor ’De IJsselstreek’ was beloond.

Naast de amateurs kwamen in Wijk bij Duurstede ook de nieuwelingen in actie. Willem den Besten, Jan Willem van Norel, Henk Scholten en Jan Klompmaker fietsten naar een negende plaats waarmee men de eerste oostelijke vertegenwoordiger was.

Tijdens de receptie die het bestuur het winnende viertal een maand later in het clubhuis in Wezep aanbood kregen de coureurs een gouden horloge met inscriptie aangeboden door voorzitter Frans Sluyters. Hierna bood een groot aantal vertegenwoordigers van clubs door middel van speeches en cadeaus hun gelukwensen aan.


Zwaaiend met de bloemen, v.l.n.r. Harm Holstege, Dries van Wijhe, voorzitter Frans Sluyters met de clubkampioensbeker, Willem Holstege en Fedor den Hertog tijdens de huldiging in 1969 in het theater van De Meerpaal in Dronten. Foto: L. Gosewehr

Zes nationale clubtitels
In totaal behaalde wielervereniging De IJsselstreek zes nationale clubtitels. Vijf keer bij de amateurs en één keer bij de beroepsrenners. In 1972 en 1973 was De IJsselstreek met de amateurs zelfs sneller dan de profs wat de titel algemeen clubkampioen van Nederland opleverde. Dries van Wijhe en Fedor den Hertog maakten alle keren deel uit van de winnende teams van ’De IJsselstreek’. Een rijke historie dus voor de wielervereniging van de kop van de Veluwe.

1966    Clubkampioen van Nederland B-categorie (amateurs)
Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Aart Kroneman, Henk van de Brink

1969    Clubkampioen van Nederland B-categorie (amateurs)

Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Harm Holstege, Willem Holstege

1971    Clubkampioen van Nederland B-categorie (amateurs)
Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Harm Holstege, Dries Schuurman

1972    Algemeen clubkampioen van Nederland (amateurs)
Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Willem Holstege, Nidi den Hertog

1973    Algemeen clubkampioen van Nederland (amateurs)
Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Jan van Lith, Nidi den Hertog1975    Clubkampioen van Nederland A-categorie (beroepsrenners)
Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Nidi den Hertog, Wim van Boven

Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2024 - Gerealiseerd door NUGTR