• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

Thuiswedstrijd voor de elite en beloften

18 april 2018 om 18:04

Afgelopen zaterdag (14 april) trokken we voor alweer de tweede clubcompetitie wedstrijd erop uit, dit keer was het de Zuiderzeeronde in Dronten. Voor de meesten onder ons om de hoek, of zelfs de woonplaats. Maar boven alles wordt deze koers ook nog eens georganiseerd door de IJsselstreek. Een uitgelezen moment om aan sponsoren en andere volgers onze kwaliteiten te laten zien. Aan de start namens de IJsselstreek: Marien Bogerd, Jurgen Timmerman, Gino Vierhouten, Maarten Junte en Adrik Elzing. Ploegleider van dienst was Marc Zonnebelt, die werd bijgestaan door mechanieker Patrick Lust. Mark Pollinder en Sophie Arends bekleedde de functie als verzorger.

Met de verwachting dat het op de kant zou gaan in deze extra lange clubcompetitie klassieker, gingen we om 13:30 voortvarend van start. Na 6 kilometer werd iedereen direct even wakker geschud toen we rechtsaf richting het noorden draaiden. Waaiers vormden zich, maar de schade bleef beperkt. Alles kwam dan ook weer vlot samen toen we 20 kilometer met de wind op kop richting Lelystad reden. Het was duidelijk dat de matige westenwind genoeg kon zijn, als je er maar op het juiste moment gebruik van maakte.

Dit gebeurde dan ook na Lelystad. Bij het linksaf draaien, leken de klinkers van de Knardijk het bepalende moment in de koers te zijn. Marien en ik manoeuvreerden ons soepel de eerste waaier van 15 man in. Afgezien van NWVG en Kanjer voor Kanjers, waren de andere aanwezige ploegen maximaal met 1 renner in deze groep vertegenwoordigd. Dit waren wel veel rappe eenlingen, vaak niet optimaal voor een goede samenwerking. Velen konden niet leven met het overwicht van Kanjers en NWVG. De 15 koppige groep was dan ook geen lang leven beschoren. Het gevolg was dat er niet hard genoeg door gereden werd en alles weer samen kwam.

Logischer wijs zou je verwachten dat het ter hoogte van Lelystad Airport weer op de kant zou gaan. Dit was niet het geval. De NWVG legde de koers hier een beetje plat. Wellicht wilden ze niet weer in dezelfde situatie terecht komen. Achteraf was dit misschien wel het laatste moment dat het serieus op de kant kon gaan, want de wind ging langzaam liggen en als het nog brak stelde het niet zoveel meer voor. Hierdoor veranderde plots het koersbeeld. Renners gingen niet meer wachten op het moment dat het in waaiers getrokken werd, maar demarreren. Enkele pogingen werden ondernomen, waaronder Maarten die met een paar man een gaatje kreeg. Echter zonder succes.

Op de plaatselijke ronden zou het spel der demarrages uiteindelijk leiden tot een kopgroep van 6 man, zonder een van ons daarbij.  In principe nog niet zo heel veel aan de hand. Op een zeker moment reden er nog eens 6 man weg, toen zat er weer niemand van ons bij. Dit betekende dat er 12 man weg waren en de IJsselstreek niet vertegenwoordigd was in deze groep. De opdracht van Marc was meerijden. De Jonge Renner zat in hetzelfde schuitje als wij en waren direct beginnen te rijden. Marien zette zichzelf hier direct bij en is mee beginnen te rijden, even later is Jurgen dit ook gaan doen.

Op dat moment is het een lastige overweging om er nog een 3e renner zijn vingers aan te laten branden. Aangezien er maar met 5 man gestart wordt en de 3e renner bepalend is voor het ploegenklassement, is het praktisch om 3 renners over te houden voor de finale. We hebben het dan ook bij 2 man gelaten, maar dit was helaas niet genoeg. Ondanks dat het gat op een gegeven moment bijna dicht was, bleef de kopgroep weg tot de finish.

Een sprint voor plek 13 was dus het hoogst haalbare. Gino en ik hadden ons hiervoor redelijk goed geplaatst, maar een valpartij in de laatste bocht zorgde ervoor dat ik opeens als 3e de bocht uit kwam en niet als 7e. Hierdoor zat ik veel te vroeg op kop en werd ik uiteindelijk slechts 24e en Gino 25e. Mede doordat Maarten in de finale gehinderd werd, was onze 3e man Marien. Die ondanks de vele kilometers op kop gereden te hebben, nog een 46e plaats behaalde.

Zoals u misschien al wel verwacht, zou dit geen positieve bijdrage leveren aan het ploegenklassement. Dat deed het ook niet, maar gelukkig bleef de schade beperkt. We werden 11e in het ploegenklassement en daarmee beste van de rest.

Foto's van de koers zijn hier te vinden. 

Adrik

Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2024 - Gerealiseerd door NUGTR