• Header 1
  • Header 2
  • Header 3
  • Header 4
  • Header 5

Vierhouten leeft eindelijk als een prof

22 februari 2019 om 19:32

STER VAN ZWOLLE - Gino Vierhouten heeft in de winter alles op alles gezet. In het nieuwe seizoen wil de wielrenner uit Hulshorst doorbreken, te beginnen met een sterk optreden in de Ster van Zwolle.

Met de Ster van Zwolle gaat het nieuwe wielerseizoen zaterdag na een lange winterslaap eindelijk weer officieel beginnen. Als het aan Gino Vierhouten ligt, wordt 2019 het jaar van zijn doorbraak. De renner van WV De IJsselstreek hoopt op een kickstart in de provinciehoofdstad. ,,Ik heb mezelf eindelijk over de drempel heen gekregen."

Zelfkritische sporters, ze bestaan. Écht. Gino Vierhouten valt in deze zeldzame categorie. Op de vraag waarom het nu - op zijn 23e en dat is stiekem toch al best oud voor een wielrenner - wel gaat lukken, volgt een eerlijk antwoord. ,,Omdat ik nu lééf als een prof. En dat was lang niet altijd zo bij mij. Toen ik op mijn 18e als eerstejaars belofte voor de continentale ploeg van De Rijke fietste, vond ik het leven te leuk. Laat ik het maar zo zeggen. Ik wilde gewoon lekker fietsen, meer niet. Vond het al gauw goed. En met zo'n instelling red je het dus niet in het wielrennen. Kijk, voetbal is een sport waarbij je met alleen talent best ver kunt komen. Bij fietsen zie je trainingsarbeid bijna direct vertaald in prestaties.”

Toch duurt het wel even voor dat besef aan de oppervlakte komt. Bij De Rijke is het dus niet veel. In de truitjes van Groot Amsterdam en Vlasman valt evenmin veel te juichen. Maar bij De IJsselstreek is daar in de zomer van 2018 ineens een even mooie als onverwachte overwinning in de Bosbergronde van Appelscha. ,,Dat was zó belangrijk voor me. Ik zat net op een punt dat ik dacht: 'Als ik nog iets wil, moet het wel gauw gebeuren'. Ik ga niet nog jarenlang werken en fietsen combineren. Het is het een of het ander. Daarom heb ik deze winter alles op alles gezet.”

Gino Vierhouten - zoon van oud-prof Aart Vierhouten - heeft daarbij zeker geen halve maatregelen genomen. De hele decembermaand brengt hij samen met zijn vriendin (profrenster Nina Kessler) door in een appartement in het Spaanse trainingswalhalla Calpe.
 
,,Ik werk op een nulurencontract voor een bedrijf in Nunspeet, dus had geen inkomsten. De periode in Spanje was best spannend en niet goedkoop, maar een goede investering voor mijn carrière. Alleen maar trainen, rusten, trainen, rusten en verder geen afleiding.”

,,Tegen mijn werkgever heb ik gezegd dat ze me in januari en februari niet veel zouden gaan zien. Vorige week hebben we bijvoorbeeld met de ploeg nog een week op Mallorca gezeten. De trainingswedstrijdjes liepen prima. Dat geeft me vertrouwen dat ik het goed heb aangepakt.”

Alles om in 2019 te kunnen oogsten. Want een bestaan als wielerprof heeft Vierhouten nog niet uit zijn hoofd gezet. Een mooie klassering in de Ster van Zwolle kan dan zomaar eens het laatste zetje betekenen. ,,Ik heb me nog niet vaak zó sterk gevoeld. Ze zullen me zeker niet zomaar lossen.”

Bron: Tom Wildvank, de Stentor

Banner 2
Banner 8
Banner 13
Banner 14
Banner 15
Banner 16
Banner 17
Copyright © Wv De IJsselstreek 2024 - Gerealiseerd door NUGTR